środa, 31 marca 2010

Sałatka z grillowanym kurczakiem i avocado z sosem czosnkowo-cytrynowym

Składnika na 2 porcje:
2 filety z kurczaka
2 owoce avocado
kilka różyczek surowego kalafiorka
2 ogórki krótkie
2 pomidory
mała kapusta pekińska
pieprz
sól
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
125g jogurtu naturalny

Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone filety pokroić na średniej wielkości kawałki. Następnie kurczaka posolić i oprószyć pieprzem z obu stron.
Smażyć na dobrze rozgrzanym grillu bez dodatku tłuszczu do momentu, aż mięso ładnie się zrumieni ok.15 minut. Kiedy będzie gotowe zdjąć z grilla i poukładać różyczki kalafiorku, lekko zrumienić.
Opłukaną pekinkę poszatkować nożem i przełożyć do dużej miski. Ogórki pokroić w paski, pomidory w kwadraciki, warzywa przełożyć do miski z kapustą. Owoce avocado obrać za pomocą obieraka do ziemniaków, obrysować nożem i przekręcić (tak jak otwiera się butelkę). Dużą pestkę odhaczyć nożem i usunąć. Owoce pokroić w paski i przełożyć do miski z warzywami.
Przygotować sos: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, miodem i wyciśniętymi ząbkami czosnku doprawić pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem polać warzywa.
Do miseczki w której zamierzamy zabrać posiłek nakładamy mix warzywny, kalafiorki a na wierzch kawałki kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz