sobota, 28 sierpnia 2010

Kurczak w jogurtowo-paprykowym cieście

Składniki: (2 porcje)
- 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g)
- 200g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- ostra i słodka papryka w proszku
- ewentualnie przyprawa do kurczaka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ok. 150g mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.
Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm (powinno być ok. 12-14 kawałków), przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.
Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurcie, odstawić na ok. 30 minut.
Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.
Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).
Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.
Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz