środa, 31 marca 2010

Lekkie zapiekanki

Składniki na dwie zapiekanki:
jedna krótka bagietka korzenna, razowa
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego sera żółtego "Light" lub "Fit"
zioła prowansalskie
majeranek
oliwa
pieprz
sól morska z młynka
słodka papryka w proszku
mała czerwona cebula
5 dag pieczarek
2 paseczki papryki
trochę sałaty
kilka borówek lub jagód

Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oprószyć pieprzem, majerankiem, papryką w proszku i odrobiną soli.
Bagietkę przekroić w poprzek na pół. Każdą połówkę posmarować jogurtem ziołowym. Na każdej połówce poukładać pocięte w plasterki pieczarki i cebulę w piórka, posypać serem. Wierzch obsypać ziołami prowansalskimi i skropić oliwą.
Piec w piekarniku (200 st.), ok. 10 minut lub dłużej, jeśli wolicie bardziej chrupiące i wypieczone zapiekanki.
Zapiekanki podawać z garścią zielonej sałaty, paseczkami papryki i kuleczkami czarnych jagód lub borówek oprószonymi pieprzem i skropione oliwą.
Można lekko polać sosem pomidorowym.

Dietetyczny Kebab

Składniki:
bułka razowa
1 plaster szynki
pół pomidora
2 ogórki kiszone
pół czerwonej cebuli
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Środek bułki wydłubujemy i układamy składniki: szynkę, pomidora pokrojonego w plasterki, ogórka w paseczkach, cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.

Tagliatelle z kurczakiem z grilla, szparagami, brzoskwinią i orzechami pekan

Składniki:
1 średni filet z piersi kurczaka
pęczek białych szparag
brzoskwinia z puszki (dwie połówki)
2 ząbki czosnku
4 orzechy pekan lub włoskie
świeżo zmielony pieprz
świeżo zmielona sól morska
majeranek
przyprawa do drobiu
łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
3 gniazdka makaronu tagliatelle, jeśli macie dostęp najlepiej będzie tagliatelle razowy
kilka kropel oliwy aromatyzowanej cytryną lub zwykłej
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Makaron wrzucić na osolony wrzątek z kroplą oliwy aromatyzowanej cytryną, ugotować, odcedzić.
Szparagi umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym. Po kolei obierać cienko za pomocą obieraczki, zaczynając przeciągać pod główką do końca szparaga. Dolnie końcówki szparagów obciąć ok. (3 cm). Szparagi wrzucić na posolony wrzątek z dodatkiem cukru. Gotować pod przykryciem do miękkości ok 8 minut. Nie za długo ponieważ szparagi stracą smak i słodycz a jedynie nasiąkną wodą i będą bez smaku. Po ugotowaniu każdą sztukę pociąć na 4 kawałki.Rozgrzać grill elektryczny lub patelnię karbowaną.
Filet z kurczaka oczyścić, pokroić na 4 paski, delikatnie oprószyć majerankiem i przyprawą do drobiu. Ugrillować bez użycia tłuszczu, aż mięso zmięknie i będzie soczyste.
Orzechy pociąć na kawałki podprażyć na suchej patelni z wyciśniętym czosnkiem, mieszając aby nic się nie przypaliło. Uprażone orzechy wymieszać z makaronem.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu, szparagi, filet z kurczaka, znowu szparagi, obłożyć pociętymi cząstkami brzoskwini. Całość obficie oprószyć pieprzem, majerankiem i odrobiną soli, skropić oliwą z oliwek.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i avocado z sosem czosnkowo-cytrynowym

Składnika na 2 porcje:
2 filety z kurczaka
2 owoce avocado
kilka różyczek surowego kalafiorka
2 ogórki krótkie
2 pomidory
mała kapusta pekińska
pieprz
sól
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
125g jogurtu naturalny

Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone filety pokroić na średniej wielkości kawałki. Następnie kurczaka posolić i oprószyć pieprzem z obu stron.
Smażyć na dobrze rozgrzanym grillu bez dodatku tłuszczu do momentu, aż mięso ładnie się zrumieni ok.15 minut. Kiedy będzie gotowe zdjąć z grilla i poukładać różyczki kalafiorku, lekko zrumienić.
Opłukaną pekinkę poszatkować nożem i przełożyć do dużej miski. Ogórki pokroić w paski, pomidory w kwadraciki, warzywa przełożyć do miski z kapustą. Owoce avocado obrać za pomocą obieraka do ziemniaków, obrysować nożem i przekręcić (tak jak otwiera się butelkę). Dużą pestkę odhaczyć nożem i usunąć. Owoce pokroić w paski i przełożyć do miski z warzywami.
Przygotować sos: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, miodem i wyciśniętymi ząbkami czosnku doprawić pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem polać warzywa.
Do miseczki w której zamierzamy zabrać posiłek nakładamy mix warzywny, kalafiorki a na wierzch kawałki kurczaka.

Soczyste szaszłyki

Składniki dla 2-4 osób:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
przyprawa do drobiu
mały bakłażan
1 cukinia
2 różnokolorowe papryki
ocet winny
oliwa

Przygotowanie:
Paprykę włóż do gorącego piekarnika i opiekaj 20 min. Bakłażana pokrój w plastry, posól, odłóż na 10-15 minut. Pokrój w plastry cukinię. Bakłażana opłucz razem z plastrami cukinii ułóż na ruszcie z piekarnika i opiekaj około 7 min. Wyjmij paprykę, przestudź, następnie obierz. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paski, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami przyprawy oraz solą i pieprzem. Odstaw na 20 min. Następnie ponadziewaj na patyczki do szaszłyków. Opiekaj 8 min na grillu. Plastry bakłażana poprzekładaj plastrami cukinii i paseczkami papryki, skrop octem balsamicznym i oliwą. Podaj jako sałatkę do szaszłyków.

Kurczak z rodzynkami

Składniki dla 2-4 osób:
20 dag smażonej, gotowanej lub wędzonej piersi kurczaka
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
25 dag białych części porów
4 łyżki majonezu
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokrój w kosteczkę, pory w talarki, ułóż na sicie i sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Rodzynki zalej wrzątkiem odstaw na 10 min, odcedź. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki z orzechami, majonezem i sokiem z cytryny. Sałatkę przypraw solą i pieprzem. Udekoruj polówkami orzecha.

Azjatycka sałatka z kurczaka

Składniki dla 2 osób:
rukola - 1 opakowanie
300g ugotowanego i podsmażonego kurczak
1 pomarańcza
1 czerwona cebulka
łyżka ziarenek sezamu
oliwa z oliwek,
kilka łyżek soku z pomarańczy
łyżka miód
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pokrój kurczaka w plastry. Obierz pomarańczę, pokrój na średnie kawałki. Czerwoną cebulkę pokrój w półksiężyce, dodaj rukolę. Całość wymieszaj. Kurczaka wymieszaj z pomarańczą, cebulką i rukolą. Wymieszaj sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, ziarenka sezamu, miód, sól i pieprz. Polej kurczaka. Wierzch posyp sezamem. Podawaj z białym winem.

niedziela, 7 marca 2010

Mini pizza z patelni

Składniki:
15 dag pieczarek
15 dag startego żółtego sera
15 dag wędliny
pomidor
mała papryka
cebula
sól
pieprz
bazylia
oregano
olej

Ciasto:
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki
jajko

Przygotowanie:
Warzywa,pieczarki i wędlinę kroimy w kostkę.Wyrabiamy ciasto nie będzie tego wiele,mieszamy z warzywami,doprawiamy do smaku.Łyżką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Placuszki z piersi kurczaka

Składniki:
pierś z kurczaka
2 jajka
3 łyżki majonezu
łyżka maki ziemniaczanej
5 dag startego żółtego sera
wegeta
pieprz mielony
majeranek
bazylia
oregano

Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyć pokroić w drobną kostkę.Pozostałe składniki dokładnie wymieszać dodać mięso i odstawić na 30 min do lodówki.Kłaść łyżką ta masę na rozgrzany olej i smażyć na złoto,jak racuszki.

Sałatka gyros

Składniki:
70 dkg fileta z kurczaka
1 duża cebula pokrojona w kostkę
6-8 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
majonez
ketchup
1/2 przyprawy do gyrosa

Przygotowanie:
Filety pokroić w kostkę,posypać przyprawa i obsmażyć na oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać i wymieszać z vegetą. Następnie układać warstwami w następującej kolejności:
- zimne mięso
- ketchup
- cebula
- ogórek
- majonez
- kukurydza
- majonez
- ketchup
- kapusta pekińska

środa, 3 marca 2010

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki:
30 dag makaronu (rurki, świderki )
1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
1 strąk papryki czerwonej
15-20 dag żółtego sera
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na złoty kolor. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w krążki i razem usmażyć. Paprykę pokroić w paski, które poprzecinać jeszcze na pół.
Ser żółty pokroić w kostkę.Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub olejem. Wyłożyć makaron, następnie mięso, pieczarki z cebulą, paprykę i ser żółty. Całość posypać oregano.

Piec w 190-200 stopniach ok. 15 minut lub ew. do ścięcia masy.


*aby składniki zapiekanki były bardziej "związane" można zalać je masą: 2 jajka + 200g jogurtu naturalnego lub śmietany z odrobiną soli i pieprzu.

Zapiekanka makaronowa

Składniki:
makaron (w zależności od upodobań i liczby osób)
sos serowy
pomidory
pieprz, gałka muszkatołowa
ser żółty
rozdrobniony chleb lub bułka tarta

Przygotowanie:
Makaron gotujemy (2 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu). Robimy sos serowy. Makaron dodajemy do sosu. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Do naczynia przekładamy makaron z sosem, posypujemy serem i rozdrobnionym chlebem lub bułką tartą. Na wierch układamy pomidory i solimy.

Pomidory: kroimy na plasterki, układamy na blaszce i pieczemy 10-15 minut w temp. 190'C.

Sos serowy:
2 rodzaje sera
mleko 0,5 l
masło 4 łyżki
mąka 4 łyżki
szczypta gałki muszkatołowej

Zasmażka: masło topimy, dodajemy mąkę energicznie mieszając na małym ogniu przez około 5 min, aż do czasu gdy zasmażka zacznie się przyrumieniać. zacznij dodawać mleko i cały czas mieszając. Na końcu dodajemy ser starty na tarce i dodajemy gałkę muszkatołową.

wtorek, 2 marca 2010

Pierś z kurczaka w serze pleśniowym

Składniki:
2 piersi kurczaka
ser pleśniowy typu Rokpol

Przygotowanie:
Do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka.
Na warstwę piersi nakładamy ser, i tak warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ser!

Przykrywamy i pieczemy w temp. 200'C ok pół godziny.

Szybkie kotlety z żółtego sera

Składniki:
300g żółtego sera najlepiej miękkiego
jajko
bułka tarta

Przygotowanie:
Ser pokroić w średniej wielkości prostokąty. Każdy z nich obtoczyć najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Można smażyć na patelni lub we frytkownicy na głębokim tłuszczu. Poczekać, aż się zarumienią. Podawać z bagietką.

poniedziałek, 1 marca 2010

Sałatka Cezara (bardziej spolszczona)

Składniki:
1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej
2-3 pomidory
20-25 dag sera żółtego
pierś z kurczaka
grzanki
sos czosnkowy

Przygotowanie:
Sałatę porwać, pomidory pokroić na ćwiartki , ser żółty w kostkę. Pierś z kurczaka pokroić, doprawić solą i pieprzem, zamoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie ze sobą.

Sałatka z czerownej fasoli i tuńczyka

Składniki na 3-4 porcje:
1 puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w sosie własnym
pęczek szczypiorku
5-6 ogórków kiszonych
3-4 jajka

Przygotowanie:
Jajka, ogórki, szczypiorek pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.

Sałatka kukurydziana

Składniki na 3-4 porcje:
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
20 - 25 dag żółtego sera najlepiej miękkiego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pokroić ser w kostkę. Wymieszać składniki i zagęścić majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków