czwartek, 1 kwietnia 2010

Tortilla z kurczakiem i sosem tzatziki

Składniki:
pierś z kurczaka
tortille
ser żółty
papryka
sałata
przyprawa do gyrosa
oliwa

Składniki na sos tzatziki:
ogórek szklarniowy
3 ząbki czosnku - wycisnąć
sól (vegeta)
jogurt naturalny (gęsty, typu greckiego) lub serek Bieluch

W pierwszej kolejności przygotować sos tzatziki, żeby się przegryzł. Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić, a następnie odcisnąć z niego wodę. Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.

Do miseczki dać 2 - 3 łyżki oliwy i 2 - 3 łyżeczki przyprawy do grosa - wymieszać. Kurczaka pokroić na kawałeczki i wrzucić do miski z przygotowaną marynatą. Całość dobrze wymieszać i odstawić na chwilę. Teraz przygotować resztę. Paprykę pokroić w paseczki i wrzucić na rozgrzaną oliwę - podsmażyć. Następnie dodać trochę wody i dusić aż do miękkości. Następnie do duszącej się papryki dodać przygotowanego kurczaka. Całość smażyć aż do momentu, kiedy kurczak będzie gotowy.

Na tortilli rozłożyć plaster żółtego sera, a następnie złożyć na pół i położyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Nie można jej zwinąć, bo później jak ser się roztopi to będzie ciężko ja rozwinąć żeby dodać resztę składników. Podsmażyć z dwóch stron na niedużym ogniu, aż tortilla mocno się zrumieni. Tortilla zrobi się chrupiąca, a ser się roztopi. Zdjąć z patelni, otworzyć i ułożyć na tortilli: sałatę, sos tzatiki i kurczaka z papryką. Ponownie złożyć i podawać.

Ragout drobiowe

Składniki:
400 g piersi z kurczaka
400 g pieczarek
100 g nie tłustej cienkiej kiełbasy (dałam podwawelską, pokrojoną w kostkę)
1 duży por
½ szklanki śmietany 18%
1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżka mąki
½ szklanki bulionu (z kostki)
przyprawa do kurczaka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
biały pieprz

Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki. Podsmażyć je na maśle, przełożyć do rondla. Mięso pokroić w niedużą kostkę, lekko oprószyć przyprawą do drobiu i obsmażyć na oleju. Dodać plasterki kiełbasy i pokrojony w piórka por, smażyć kilka minut.

Następnie przełożyć do rondla, wlać gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Zagotować. Na koniec podprawić śmietaną i musztardą, doprawić do smaku.

Podawać z ryżem.

Shoarma z kurczaka

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka curry
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki oleju sezamowego jasnego (dałam zwykły)
sól i pieprz

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso odtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (lepiej na cała dobę) do lodówki. Smażyć na patelni.

Aby przygotować shoarme z serem, należy pod koniec smażenia posypać ją startym żółtym serem i jak on się rozpuści - podawać.

Można podawać z frytkami lub ryżem i sosem czosnkowym.



Surówka z rzodkiewki

Składniki:
około 10 rzodkiewek
1-2 łyżki mleczka kokosowego
szczypiorek, koperek
sól

Rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko posolić. Następnie wymieszać z mleczkiem kokosowym i posypać posiekanym szczypiorkiem i koprem.

Twister

Składniki (ilość dowolna):
tortille
filety z kurczaka w panierce
pomidor
sałata
ogórek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
sos czosnkowy

Przygotowanie kurczaka:
filety z kurczaka
płatki śniadaniowe kukurydziane (dałam cornflakes)
jajko
mleko
mąka
sól, pieprz ziołowy, słodka papryka

Przygotowanie:
Przygotować ciasto do maczania kurczaka: rozbić w misce jajko, dodać odrobinę mleka, a następnie około 2-3 łyżek mąki. Całość zmiksować na gładkie ciasto. Ma być geste jak gęsta śmietana.

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż. Można lekko rozbić. Następnie pokroić na mniej więcej podobne prostokąty lub kwadraty, ale niezbyt duże. Osolić, posypać pieprzem oraz słodka papryka z obu stron. Maczać w przygotowanym wcześniej cieście. Pozwolić mu spłynąć z nadmiaru, a następnie układać na talerzu wysypanym rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi. Obtaczać filety w płatkach. Smażyć na gorącym głębszym oleju, a potem odsączyć na papierowym ręczniku.

W czasie smażenia filetów, pokroić pomidora i ogórka w kostkę. Poszarpać liście salaty. Wymieszać składniki sałatki i skropić ją odrobiną oliwy z oliwek, dodać soli i pieprzu do smaku. Jeszcze raz wymieszać.

Przygotować tortille, żeby były cieple według instrukcji na opakowaniu (ja podgrzewałam w mikrofalówce). Nakładać kawałki kurczaka, trochę sałatki oraz sos czosnkowy. Zawijać je i podawać ciepłe.

Gyros w cieście francuskim

Składniki :
200 g ciasta francuskiego
2 filety z kurczaka
3 łyżki oliwy
1 - 2 łyżki przyprawy gyros
cebula
kapusta pekińska (około 1-2 garści drobno pokrojonej)
2 – 3 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę
kukurydza

Sos czosnkowy :
jogurt
majonez
ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można również na całą noc).
Wcześniej dobrze jest również przygotować sos czosnkowy. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem w proporcji 2:1 - czyli, jeśli damy dwie łyżki śmietany to jedna łyżkę majonezu itd. Dodać obrane ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę. Ilość czosnku dowolna - zależy jak bardzo lubi się smaki czosnkowe. Całość przyprawić solą (odrobinę), pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i włożyć do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się.
Kapustę pekińską drobno pokroić, a następnie wymieszać z kukurydzą, ogórkiem konserwowym pokrojonym w kostkę, łyżką keczupu i 2 – 3 łyżkami sosu czosnkowego.
Tak przygotowany farsz zawijać w paczuszki z ciasta francuskiego.Na środek każdego kwadratu nakładać farsz: mięso oraz kapustę pekińską z dodatkami. Następnie wszystkie rogi zetknąć razem u góry jednocześnie sklejając stykające się boki.
Paczuszki ułożyć w niewielkich odstępach na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż paczuszki ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.