czwartek, 28 kwietnia 2011

Ślimaki z tortilli

Składniki:
- placki tortilli
- serek kremowy
- papryka czerwona i żółta
- starty żółty ser (około15 dkg)
- szczypiorek
- łyżka majonezu
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Do serka dodajemy papryki, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Mieszamy wszystko dokładnie.
Każdy placek tortilli smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Po chwili nakładamy farsz i dokładnie rozsmarowujemy cienka warstwę na całym placku. Zawijamy ciasno w rulonik i kroimy na małe kawałki (jak sushi).

* jeżeli ktoś chce może dołożyć wędlinę

Ciasto francuskie z kabanosami

Składniki:
- ciasto francuskie
- kabanosy
- straty żółty ser
- jajko

Przygotowanie:
Kabanosy kroimy na 2 cm kawałki. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wymiarach 8cmx8cm. Na każdym kwadracie układamy kabanosa, posypujemy serem i zawijamy (dowolnie). Ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni).