Składniki (ilość dowolna):
tortille
filety z kurczaka w panierce
pomidor
sałata
ogórek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
sos czosnkowy
Przygotowanie kurczaka:
filety z kurczaka
płatki śniadaniowe kukurydziane (dałam cornflakes)
jajko
mleko
mąka
sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
Przygotowanie:
Przygotować ciasto do maczania kurczaka: rozbić w misce jajko, dodać odrobinę mleka, a następnie około 2-3 łyżek mąki. Całość zmiksować na gładkie ciasto. Ma być geste jak gęsta śmietana.
Filety z kurczaka przekroić wzdłuż. Można lekko rozbić. Następnie pokroić na mniej więcej podobne prostokąty lub kwadraty, ale niezbyt duże. Osolić, posypać pieprzem oraz słodka papryka z obu stron. Maczać w przygotowanym wcześniej cieście. Pozwolić mu spłynąć z nadmiaru, a następnie układać na talerzu wysypanym rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi. Obtaczać filety w płatkach. Smażyć na gorącym głębszym oleju, a potem odsączyć na papierowym ręczniku.
W czasie smażenia filetów, pokroić pomidora i ogórka w kostkę. Poszarpać liście salaty. Wymieszać składniki sałatki i skropić ją odrobiną oliwy z oliwek, dodać soli i pieprzu do smaku. Jeszcze raz wymieszać.
Przygotować tortille, żeby były cieple według instrukcji na opakowaniu (ja podgrzewałam w mikrofalówce). Nakładać kawałki kurczaka, trochę sałatki oraz sos czosnkowy. Zawijać je i podawać ciepłe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz