czwartek, 1 kwietnia 2010

Gyros w cieście francuskim

Składniki :
200 g ciasta francuskiego
2 filety z kurczaka
3 łyżki oliwy
1 - 2 łyżki przyprawy gyros
cebula
kapusta pekińska (około 1-2 garści drobno pokrojonej)
2 – 3 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę
kukurydza

Sos czosnkowy :
jogurt
majonez
ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można również na całą noc).
Wcześniej dobrze jest również przygotować sos czosnkowy. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem w proporcji 2:1 - czyli, jeśli damy dwie łyżki śmietany to jedna łyżkę majonezu itd. Dodać obrane ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę. Ilość czosnku dowolna - zależy jak bardzo lubi się smaki czosnkowe. Całość przyprawić solą (odrobinę), pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i włożyć do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się.
Kapustę pekińską drobno pokroić, a następnie wymieszać z kukurydzą, ogórkiem konserwowym pokrojonym w kostkę, łyżką keczupu i 2 – 3 łyżkami sosu czosnkowego.
Tak przygotowany farsz zawijać w paczuszki z ciasta francuskiego.Na środek każdego kwadratu nakładać farsz: mięso oraz kapustę pekińską z dodatkami. Następnie wszystkie rogi zetknąć razem u góry jednocześnie sklejając stykające się boki.
Paczuszki ułożyć w niewielkich odstępach na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż paczuszki ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz