czwartek, 1 kwietnia 2010

Tortilla z kurczakiem i sosem tzatziki

Składniki:
pierś z kurczaka
tortille
ser żółty
papryka
sałata
przyprawa do gyrosa
oliwa

Składniki na sos tzatziki:
ogórek szklarniowy
3 ząbki czosnku - wycisnąć
sól (vegeta)
jogurt naturalny (gęsty, typu greckiego) lub serek Bieluch

W pierwszej kolejności przygotować sos tzatziki, żeby się przegryzł. Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić, a następnie odcisnąć z niego wodę. Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.

Do miseczki dać 2 - 3 łyżki oliwy i 2 - 3 łyżeczki przyprawy do grosa - wymieszać. Kurczaka pokroić na kawałeczki i wrzucić do miski z przygotowaną marynatą. Całość dobrze wymieszać i odstawić na chwilę. Teraz przygotować resztę. Paprykę pokroić w paseczki i wrzucić na rozgrzaną oliwę - podsmażyć. Następnie dodać trochę wody i dusić aż do miękkości. Następnie do duszącej się papryki dodać przygotowanego kurczaka. Całość smażyć aż do momentu, kiedy kurczak będzie gotowy.

Na tortilli rozłożyć plaster żółtego sera, a następnie złożyć na pół i położyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Nie można jej zwinąć, bo później jak ser się roztopi to będzie ciężko ja rozwinąć żeby dodać resztę składników. Podsmażyć z dwóch stron na niedużym ogniu, aż tortilla mocno się zrumieni. Tortilla zrobi się chrupiąca, a ser się roztopi. Zdjąć z patelni, otworzyć i ułożyć na tortilli: sałatę, sos tzatiki i kurczaka z papryką. Ponownie złożyć i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz