środa, 31 marca 2010

Lekkie zapiekanki

Składniki na dwie zapiekanki:
jedna krótka bagietka korzenna, razowa
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego sera żółtego "Light" lub "Fit"
zioła prowansalskie
majeranek
oliwa
pieprz
sól morska z młynka
słodka papryka w proszku
mała czerwona cebula
5 dag pieczarek
2 paseczki papryki
trochę sałaty
kilka borówek lub jagód

Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oprószyć pieprzem, majerankiem, papryką w proszku i odrobiną soli.
Bagietkę przekroić w poprzek na pół. Każdą połówkę posmarować jogurtem ziołowym. Na każdej połówce poukładać pocięte w plasterki pieczarki i cebulę w piórka, posypać serem. Wierzch obsypać ziołami prowansalskimi i skropić oliwą.
Piec w piekarniku (200 st.), ok. 10 minut lub dłużej, jeśli wolicie bardziej chrupiące i wypieczone zapiekanki.
Zapiekanki podawać z garścią zielonej sałaty, paseczkami papryki i kuleczkami czarnych jagód lub borówek oprószonymi pieprzem i skropione oliwą.
Można lekko polać sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz