środa, 31 marca 2010

Tagliatelle z kurczakiem z grilla, szparagami, brzoskwinią i orzechami pekan

Składniki:
1 średni filet z piersi kurczaka
pęczek białych szparag
brzoskwinia z puszki (dwie połówki)
2 ząbki czosnku
4 orzechy pekan lub włoskie
świeżo zmielony pieprz
świeżo zmielona sól morska
majeranek
przyprawa do drobiu
łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
3 gniazdka makaronu tagliatelle, jeśli macie dostęp najlepiej będzie tagliatelle razowy
kilka kropel oliwy aromatyzowanej cytryną lub zwykłej
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Makaron wrzucić na osolony wrzątek z kroplą oliwy aromatyzowanej cytryną, ugotować, odcedzić.
Szparagi umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym. Po kolei obierać cienko za pomocą obieraczki, zaczynając przeciągać pod główką do końca szparaga. Dolnie końcówki szparagów obciąć ok. (3 cm). Szparagi wrzucić na posolony wrzątek z dodatkiem cukru. Gotować pod przykryciem do miękkości ok 8 minut. Nie za długo ponieważ szparagi stracą smak i słodycz a jedynie nasiąkną wodą i będą bez smaku. Po ugotowaniu każdą sztukę pociąć na 4 kawałki.Rozgrzać grill elektryczny lub patelnię karbowaną.
Filet z kurczaka oczyścić, pokroić na 4 paski, delikatnie oprószyć majerankiem i przyprawą do drobiu. Ugrillować bez użycia tłuszczu, aż mięso zmięknie i będzie soczyste.
Orzechy pociąć na kawałki podprażyć na suchej patelni z wyciśniętym czosnkiem, mieszając aby nic się nie przypaliło. Uprażone orzechy wymieszać z makaronem.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu, szparagi, filet z kurczaka, znowu szparagi, obłożyć pociętymi cząstkami brzoskwini. Całość obficie oprószyć pieprzem, majerankiem i odrobiną soli, skropić oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz