środa, 3 marca 2010

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki:
30 dag makaronu (rurki, świderki )
1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
1 strąk papryki czerwonej
15-20 dag żółtego sera
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na złoty kolor. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w krążki i razem usmażyć. Paprykę pokroić w paski, które poprzecinać jeszcze na pół.
Ser żółty pokroić w kostkę.Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub olejem. Wyłożyć makaron, następnie mięso, pieczarki z cebulą, paprykę i ser żółty. Całość posypać oregano.

Piec w 190-200 stopniach ok. 15 minut lub ew. do ścięcia masy.


*aby składniki zapiekanki były bardziej "związane" można zalać je masą: 2 jajka + 200g jogurtu naturalnego lub śmietany z odrobiną soli i pieprzu.

1 komentarz: