środa, 3 marca 2010

Zapiekanka makaronowa

Składniki:
makaron (w zależności od upodobań i liczby osób)
sos serowy
pomidory
pieprz, gałka muszkatołowa
ser żółty
rozdrobniony chleb lub bułka tarta

Przygotowanie:
Makaron gotujemy (2 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu). Robimy sos serowy. Makaron dodajemy do sosu. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Do naczynia przekładamy makaron z sosem, posypujemy serem i rozdrobnionym chlebem lub bułką tartą. Na wierch układamy pomidory i solimy.

Pomidory: kroimy na plasterki, układamy na blaszce i pieczemy 10-15 minut w temp. 190'C.

Sos serowy:
2 rodzaje sera
mleko 0,5 l
masło 4 łyżki
mąka 4 łyżki
szczypta gałki muszkatołowej

Zasmażka: masło topimy, dodajemy mąkę energicznie mieszając na małym ogniu przez około 5 min, aż do czasu gdy zasmażka zacznie się przyrumieniać. zacznij dodawać mleko i cały czas mieszając. Na końcu dodajemy ser starty na tarce i dodajemy gałkę muszkatołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz